Ongedaan maken 'vertrouwen' van beveiligingscertificaat mail

Gewijzigd op Di, 23 Jul om 4:17 PM

Wanneer je tegen problemen aanloopt, betreffende een melding over het vertrouwde beveiligingscertificaat op jouw mail, kan het helpen de 'vertrouwde' certificaten ongedaan te maken. Voorheen heb je een SSL certificaat opgeslagen, door op 'Vertrouw' te klikken.

Dit kan ongedaan gemaakt worden door de volgende stappen te doorlopen:

Om een SSL-certificaat van een mailserver te verwijderen, volg je deze stappen:

Voor macOS
  1. 1. Open de Sleutelhangertoegang-app:
  • Je kunt deze app vinden via Spotlight Search (druk op Cmd + Spatie en typ "Sleutelhangertoegang") of door naar Programma's > Hulpprogramma's > Sleutelhangertoegang te gaan.
  1. 2. Selecteer de juiste sleutelhangermap:
  • Zorg ervoor dat je in de linkerzijbalk de juiste categorie en sleutelhangermap selecteert. Voor certificaten kies je meestal de categorie "Certificaten" onder "Inloggen" of "Systeem".
  1. 3. Zoek het certificaat:
  • Gebruik de zoekbalk rechtsboven om te zoeken naar de naam van de mailserver of het specifieke certificaat dat je wilt verwijderen.
  1. 4. Verwijder het certificaat:
  • Klik met de rechtermuisknop (of Control-klik) op het certificaat en selecteer "Verwijder" uit het contextmenu.
  • Er verschijnt mogelijk een bevestigingsvenster waarin je wordt gevraagd om je actie te bevestigen. Klik op "Verwijder" of "OK".
  1. 5. Verifieer de verwijdering:
  • Controleer of het certificaat succesvol is verwijderd door opnieuw te zoeken in de Sleutelhangertoegang. Als het certificaat niet meer wordt weergegeven, is de verwijdering gelukt.

Windows 10 en Windows 11
  1. 1. Open Certificaatbeheer:
  • Druk op Win + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
  • Typ certmgr.msc en druk op Enter. Dit opent het Certificaatbeheer voor de huidige gebruiker.
  1. 2. Navigeren naar Vertrouwde Basiscertificeringsinstanties:
  • In het linkerpaneel, navigeer naar Vertrouwde basiscertificeringsinstanties > Certificaten.
  1. 3. Zoek en verwijder het certificaat:
  • Zoek in de lijst naar het specifieke certificaat dat je wilt verwijderen.
  • Klik met de rechtermuisknop op het certificaat en selecteer Verwijderen.
  • Bevestig de verwijdering als daarom wordt gevraagd.
  1. 4. Verwijderen uit andere locaties (optioneel):
  • Het kan nodig zijn om te controleren in Persoonlijk > Certificaten en Andere mensen > Certificaten om er zeker van te zijn dat het certificaat overal is verwijderd.
  1. 5. Herstart de computer:
  • Het is een goed idee om je computer opnieuw op te starten om ervoor te zorgen dat alle wijzigingen correct zijn doorgevoerd.

Windows 7 en Windows 8.1
  1. 1. Open Certificaatbeheer:
  • Druk op Win + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
  • Typ certmgr.msc en druk op Enter.
  1. 2. Navigeren naar Vertrouwde Basiscertificeringsinstanties:
  • In het linkerpaneel, navigeer naar Vertrouwde basiscertificeringsinstanties > Certificaten.
  1. 3. Zoek en verwijder het certificaat:
  • Zoek in de lijst naar het specifieke certificaat dat je wilt verwijderen.
  • Klik met de rechtermuisknop op het certificaat en selecteer Verwijderen.
  • Bevestig de verwijdering als daarom wordt gevraagd.
  1. 4. Verwijderen uit andere locaties (optioneel):
  • Controleer ook Persoonlijk > Certificaten en Andere mensen > Certificaten.
  1. 5. Herstart de computer:
  • Herstart je computer om zeker te zijn dat alle wijzigingen zijn doorgevoerd.

Extra voor Outlook Specifiek:
  1. 1. Open Outlook:
  • Start Outlook en ga naar Bestand > Opties > Vertrouwenscentrum.
  1. 2. Instellingen voor Vertrouwenscentrum:
  • Klik op Instellingen voor Vertrouwenscentrum en ga naar E-mailbeveiliging.
  • Klik op Importeren/Exporteren en zoek het certificaat dat je wilt verwijderen.
  1. 3. Verwijder het certificaat:
  • Selecteer het certificaat en klik op Verwijderen.
  1. 4. Herstart Outlook:
  • Sluit en herstart Outlook om de wijzigingen door te voeren.

iOS 14 en later
  1. 1. Open de Instellingen-app:
  • Ga naar het beginscherm en open de Instellingen-app.
  1. 2. Ga naar Algemeen:
  • Scroll naar beneden en tik op Algemeen.
  1. 3. Beheer Profielen en Apparaatbeheer:
  • Zoek en tik op Profielen en apparaatbeheer (soms alleen Profielen genoemd).
  1. 4. Zoek het certificaat:
  • In deze sectie zie je een lijst met alle geïnstalleerde profielen. Zoek het profiel dat het SSL-certificaat bevat dat je wilt verwijderen.
  1. 5. Verwijder het certificaat:
  • Tik op het profiel dat het certificaat bevat.
  • Tik vervolgens op Verwijder profiel en bevestig door je toegangscode in te voeren als daarom wordt gevraagd.

iOS 13
  1. 1. Open de Instellingen-app:
  • Ga naar het beginscherm en open de Instellingen-app.
  1. 2. Ga naar Algemeen:
  • Scroll naar beneden en tik op Algemeen.
  1. 3. Beheer Profielen en Apparaatbeheer:
  • Zoek en tik op Profielen en apparaatbeheer of Profielen.
  1. 4. Zoek het certificaat:
  • In deze sectie zie je een lijst met alle geïnstalleerde profielen. Zoek het profiel dat het SSL-certificaat bevat dat je wilt verwijderen.
  1. 5. Verwijder het certificaat:
  • Tik op het profiel dat het certificaat bevat.
  • Tik vervolgens op Verwijder profiel en bevestig door je toegangscode in te voeren als daarom wordt gevraagd.

Voor oudere iOS-versies (iOS 12 en eerder)
  1. 1. Open de Instellingen-app:
  • Ga naar het beginscherm en open de Instellingen-app.
  1. 2. Ga naar Algemeen:
  • Scroll naar beneden en tik op Algemeen.
  1. 3. Beheer Profielen:
  • Zoek en tik op Profielen.
  1. 4. Zoek het certificaat:
  • In deze sectie zie je een lijst met alle geïnstalleerde profielen. Zoek het profiel dat het SSL-certificaat bevat dat je wilt verwijderen.
  1. 5. Verwijder het certificaat:
  • Tik op het profiel dat het certificaat bevat.
  • Tik vervolgens op Verwijder profiel en bevestig door je toegangscode in te voeren als daarom wordt gevraagd.

Algemeen Stappenplan voor Android 10 en later
  1. 1. Open de Instellingen-app:
  • Ga naar het beginscherm en open de Instellingen-app.
  1. 2. Ga naar Beveiliging:
  • Scroll naar beneden en tik op Beveiliging (soms ook Privacy en Beveiliging genoemd).
  1. 3. Certificaten beheren:
  • Zoek en tik op Versleuteling en referenties of Beveiligingscertificaten (de naam kan variëren afhankelijk van het apparaat).
  1. 4. Vertrouwde certificaten:
  • Tik op Vertrouwde certificaten om de lijst met geïnstalleerde certificaten te bekijken. Hier zie je lijsten zoals Systeemcertificaten en Gebruikerscertificaten.
  1. 5. Zoek en verwijder het certificaat:
  • Ga naar de sectie Gebruikerscertificaten.
  • Zoek het certificaat dat je wilt verwijderen. Tik erop en kies Verwijderen.
  1. 6. Bevestig de verwijdering:
  • Bevestig dat je het certificaat wilt verwijderen. Mogelijk moet je je PIN, patroon of wachtwoord invoeren om de actie te bevestigen.

Android 9 en eerder
  1. 1. Open de Instellingen-app:
  • Ga naar het beginscherm en open de Instellingen-app.
  1. 2. Ga naar Beveiliging:
  • Scroll naar beneden en tik op Beveiliging of Beveiliging en schermvergrendeling.
  1. 3. Certificaten beheren:
  • Zoek en tik op Vertrouwde referenties of Installeren van opslag.
  1. 4. Vertrouwde certificaten:
  • Tik op Vertrouwde certificaten om de lijst met geïnstalleerde certificaten te bekijken. Hier zie je lijsten zoals Systeemcertificaten en Gebruikerscertificaten.
  1. 5. Zoek en verwijder het certificaat:
  • Ga naar de sectie Gebruikerscertificaten.
  • Zoek het certificaat dat je wilt verwijderen. Tik erop en kies Verwijderen.
  1. 6. Bevestig de verwijdering:
  • Bevestig dat je het certificaat wilt verwijderen. Mogelijk moet je je PIN, patroon of wachtwoord invoeren om de actie te bevestigen.

Voor Samsung-apparaten (One UI)
  1. 1. Open de Instellingen-app:
  • Ga naar het beginscherm en open de Instellingen-app.
  1. 2. Ga naar Biometrie en Beveiliging:
  • Scroll naar beneden en tik op Biometrie en Beveiliging.
  1. 3. Certificaten beheren:
  • Zoek en tik op Andere beveiligingsinstellingen.
  1. 4. Vertrouwde certificaten:
  • Tik op Vertrouwde certificaten om de lijst met geïnstalleerde certificaten te bekijken. Hier zie je lijsten zoals Systeemcertificaten en Gebruikerscertificaten.
  1. 5. Zoek en verwijder het certificaat:
  • Ga naar de sectie Gebruikerscertificaten.
  • Zoek het certificaat dat je wilt verwijderen. Tik erop en kies Verwijderen.
  1. 6. Bevestig de verwijdering:
  • Bevestig dat je het certificaat wilt verwijderen. Mogelijk moet je je PIN, patroon of wachtwoord invoeren om de actie te bevestigen.