Google Analytics aanmaken en koppelen STARTER

Gewijzigd op Tue, 17 Oct 2023 om 09:53 AM

LET OP: Alleen voor Bloomsite Starter.

Bloomsite Ondernemer of Professional kunnen dit artikel volgen.

In dit onderdeel gaan we een Google Analytics account aanmaken. Google Analytics gebruiken we om informatie over onze website te verzamelen. Hierbij houden we rekening met de privacyeisen die uit de AVG wetgeving voortkomen. In dit artikel doorlopen we samen het proces om een Google Analytics account aan te maken.

Het is de bedoeling dat jij hier een Gmail account voor gebruikt. Dit mag een zakelijke account zijn maar dit is niet verplicht. Heb je nog geen Gmail? Maak deze dan eerst even aan.

Klik hier om naar Google Analytics te gaan

1. Wanneer je op de bovenstaande link klikt kom je op het volgende scherm; 'Een account selecteren' Selecteer je Google account.

2.

Je komt nu op de volgende pagina. Klik op 'Meting starten'

3.

Vul een 'Accountnaam' in. Dit hoeft geen naam van je website te zijn, maar kan ook je bedrijfsnaam zijn.

4.

Zorg dat, ondanks dat er 'Aanbevolen' staat, alle vinkjes uit staan anders worden er geen gegevens doorgestuurd naar Google

5.

Klik op 'Volgende' om door te gaan

6.

Je kunt in deze stap de nieuwe Property aanmaken en instellen. Stel de propertynaam in en pas de valuta/tijdszone aan.

7.

Vul hier de bedrijfsgegevens in die passend zijn bij jouw website.

8.         Accepteer de servicevoorwaarden van Google Analytics. Je kunt deze eventueel ook op 'Nederlands' zetten om hem te lezen

9.

Er word nogmaals om de voorkeuren gevraagd, hou deze uit-gevinkt en klik op 'Opslaan'

10.

Kies hier de optie 'Web'.

11.

Vul hier de URL in van jouw Bloomsite, kies een naam en klik op 'stream maken'.'

12.

Je bent nu op de 'Tag manager' pagina. Plak deze code zoals wordt uitgelegd in jouw Bloomsite.

13.        Kopieer het hele 'script' en voeg deze toe in je website met dit artikel: Script toevoegen aan website (head, body of posts)

14.

Klik op 'Gegevensverzameling'

15.

Check of onderstaande functies op 'Uit' staan

16.

Klik nu op 'Bewaring van gegevens'

17.

Zorg dat 'Gegevensbehoud voor gebruikers en gebeurtenissen' op '14 Maanden' staat

18.

Om terug te gaan klik je op het pijl icoon aan de linker kant

19.

Klik op 'Account-instellingen '

20.

Klik op 'gegevens van autoriteit op het gebied van gegevensbescherming beheren'

21.

Houdt je muis op 'Rechtssubject' en klik op het potlood icoon om je 'juridische bedrijfsnaam' in te vullen

22.

Klik op 'Opslaan'

23.

Vervolgens moet je jezelf nog even als contact toevoegen. Klik op het '+' icoon

24. Vul de gegevens in en vink de 'Rollen' aan die jij bent voor je bedrijf en klik rechtsboven op 'Toevoegen'
  25. Wanneer je dit hebt gedaan kun je het tabblad sluiten
  26. Wanneer je nu op de homepagina bent van Google Analytics zie je dit scherm waar straks de gegevens worden verzameld
  27.         Het kan even duren voordat Analytics de gegevens kan verzamelen. Je kunt het testen door de knop 'testverkeer verzenden' te klikken.