5. Foto’s en beeldmateriaal

Gewijzigd op Do, 17 Apr om 12:47 PM




Foto’s en beeldmateriaal

Mensen bepalen in een paar seconden of ze een bepaald beeld interessant vinden, of dat ze verder scrollen. De psychologie daarachter blijft ontzettend boeiend!


Welke foto’s moet je nou eigenlijk gebruiken? Ik raad het eigenlijk altijd af om stockfoto’s te gebruiken, tenzij je zelf geen goede foto’s hebt. Als je stockfoto’s gebruikt, zorg dan dat ze echt aantrekkelijk zijn. Ik knap zelf af op “nep” stockfoto’s die overmatig bewerkt zijn of die iets uitbeelden wat voor mij niet klopt, bijvoorbeeld een foto waarop iemand er overdreven verdrietig uit ziet.


Mensen werken graag met mensen, en het werkt dan ook vaak beter om foto’s te gebruiken van mensen. Meestal raad ik aan om foto’s van jezelf te gebruiken waarop te zien is hoe jij aan het werk bent. Als je een masseur bent, of behandelingen geeft, is dat redelijk makkelijk te maken. Ook als je bijvoorbeeld buiten coacht in de natuur, kun je dat wat mij betreft makkelijk te realiseren door een vriendin of cliënt te vragen als persoon voor op de foto. Je kunt desnoods iemand op de foto zetten van de achterkant. Het is dus de kunst om hierin creatief te zijn.


Je hebt niet persé een professionele fotograaf te raadplegen. Het mogen ook goede kwaliteit telefoonfoto’s zijn. Het moet er natuurlijk wel goed uit zien.


Wat nou als je weerstand voelt op het gebruiken van foto’s van jezelf? Dan is het aan jou om te beslissen welke keuze jij wil maken, en of je een stockfoto wil gebruiken. Een alternatief is om een foto te maken van dingen die voor jou belangrijk zijn en die bijvoorbeeld in jouw praktijk staan. Bijvoorbeeld edelstenen, of materialen. Je kunt ook foto’s maken waar je zelf wel op staat, maar waarbij je niet vol in beeld staat.


Foto’s moeten een bepaald gevoel overbrengen. Uiteindelijk kiezen mensen voor jou! De eerste indruk is hierin belangrijk.


Mijn voorkeur gaat dus uit voor foto’s van jou en waarbij je aan het werk bent.


Video’s? Is dat niet beter? Ja, dat zou je zeggen he. Mijn ervaring is echter dat video’s het meestal niet winnen van een foto. Hierbij is het ook weer heel afhankelijk van wie je doelgroep is en ook van de voorkeur van de persoon zelf. Ik vind het zelf bijvoorbeeld niet fijn om video’s te kijken. Ik heb er te weinig geduld voor. Voor anderen is dat waarschijnlijk weer anders. Als je zelf wel van video houdt, dan kun je dit uiteraard testen.


Foto’s met geschreven tekst erop? Is dat handig? Vroeger werd dit echt afgekeurd door Facebook. Facebook wilde namelijk een interactief platform zijn, en geen reclame platform met schreeuwende boodschappen en advertenties. Vanuit daar is de 20% regel ontstaan. Slechts 20% van de foto’s mocht tekst zijn. Die regel hebben ze ondertussen losgelaten, maar ik merk zelf dat ik vrij weinig tekst gebruik op een foto. Ik raad het niet af, want soms werkt het heel goed, maar zorg dat het subtiel is en niet teveel schreeuwt.


Vraag jezelf continu af: wat vind ik zelf aantrekkelijk? En waar haak ik juist op af bij advertenties? Welke foto zou mij het meeste aanspreken? Check desnoods met een aantal mensen in je omgeving welke foto zij het liefste zien en maak bijvoorbeeld een selectie van een paar. Uiteindelijk zal vanuit de advertentie gaan blijken hoe de eerste indruk is en hoe de foto wordt ontvangen.


Is het gelukt met de foto's en beeldmateriaal? Ga dan door met de volgende les: 
>> Een goede salespagina maken

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren