Wat betekend 'Noindex' nu eigenlijk en waarom kom je dit tegen op je website? In dit artikel leg ik je uit waar het voor gebruikt wordt en wanneer je contact moet opnemen als je daar bijvoorbeeld een melding van krijgt van Google.
Wat is 'Noindex' of 'Nofollow'?
De 'Noindex' en 'Nofollow' tag is een 'meta tag' die in de <head> van een pagina geplaatst wordt. Deze 'meta tag' is een instructie voor zoekmachine-robots wanneer zij op een pagina van een website komen. Wanneer je de meta tag 'noindex' gebruikt, geef je aan dat zoekmachines een pagina niet mogen indexeren. 'Nofollow' betekend dat de links op de pagina niet gevolgd mogen worden. Deze twee termen kunnen dus in een pagina worden gebruikt om de robots instructies te geven.
Binnen Bloomsite maken we gebruik van een SEO systeem, waardoor de tag 'Noindex' en 'Nofollow' heel gemakkelijk aan een pagina kunnen worden toegevoegd:
Wanneer wordt dit gebruikt?
Binnen Bloom gebruiken we dit bijvoorbeeld voor de Bloomsite testomgevingen die niet in zoekmachines mogen worden weergegeven. Ook gebruiken we dit voor bijvoorbeeld een afrekenpagina binnen Bloom Booking. Deze pagina kan niet gevonden worden maar moet wel werken anders kun je geen betalingen laten plaatsvinden via je website. Ook geldt dit voor bijvoorbeeld je Gratis Weggever, die je pas weggeeft nadat iemand zijn e-mail adres heeft achtergelaten. Deze pagina mag dus ook niet gevonden worden op Google en geef je de tag 'NoIndex'.
Wanneer moet je contact opnemen met Support?
Het is vooral belangrijk om contact op te nemen op het moment dat je een 'noindex' melding krijgt van een pagina die wel gevonden moet worden op Google, maar niet geïndexeerd kan worden. Vaak wanneer je website net gelanceerd is zal je van Google een 'dekkingprobleem' te zien krijgen. Je kunt hier dan op 'Problemen verhelpen' klikken zodat het opnieuw wordt bekeken. In de meeste gevallen is het probleem dan ook opgelost. Soms kan het zijn dat wij iets moeten doen of ergens naar moeten kijken, in dat geval mag je ons dus mailen en daarbij vermelden om welke URL het gaat. De URL vind je door het probleem te bekijken in je Google account en even door te klikken tot je daadwerkelijk bij de melding bent. Geef ons dus de juiste URL's door wanneer je contact opneemt, aangezien wij niet de melding zelf kunnen bekijken!
- Een URL van bijvoorbeeld de downloadpagina van je Gratis Weggever, hoef je dus niet door te geven aangezien je hier zelf hebt ingesteld dat deze pagina niet gevonden mag worden. Hier mogen klanten namelijk alleen op komen als zij zich inschrijven. In dit geval hoef je dus niets met de melding te doen.
Bekijk hier het stappenplan hoe je de URL's waar het over gaat kunt vinden in jouw account: Problemen met pagina indexering: pagina's inzien
Mocht je nog meer vragen hebben of het is nog niet helemaal duidelijk? Neem dan contact op door hieronder op "Neem contact op" te klikken. Klopt deze informatie niet meer? Laat het ons dan ook weten!
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren